Deze site is gemaakt voor en door familieleden van met name jongvolwassen transpersonen. De initiatiefnemers vormen geen actiegroep, maar een mogelijk begin van een supportgroep. Vooralsnog is deze website alleen informatief, maar we hopen dat het langzaam uitgroeit tot een ontmoetingsplaats van mensen die ongeveer hetzelfde ervaren. Elke transitie heeft immers, behalve op de persoon zelf, ook een impact op de omgeving. Dat laatste wordt nog teveel onderschat. De stem van direct betrokkenen wordt tot nu toe ook te weinig gehoord.
Er bestaan in Nederland al wel enkele supportgroepen, maar de huidige initiatiefnemers zijn niet gebonden aan een godsdienst of een specifieke politieke opvatting. Omdat er al veel informatie is over transitie en puberteitsremming bij minderjarigen, leggen wij het accent op (jong)volwassenen. Hun ouders en familieleden kunnen het gevoel hebben niet meer te worden gehoord. Omdat er vaak ook minder contact is, groeien “partijen” gemakkelijk uit elkaar.
De doelstellingen zijn dus, kort samengevat:
- Onderlinge support (vooralsnog kleinschalig)
- Informeren
Verschillende perspectieven
Hoewel we geen mediators zijn, willen we bij dit alles onder andere het onderlinge begrip tussen kind en familie aanmoedigen. Iedereen heeft baat bij het behoud of herstel van goede verhoudingen.
Soms wordt helaas alleen al het bestaan van supportgroepen als bewijs gezien dat de leden daarvan “aan de verkeerde kant” staan. Zijn het immers niet de transpersonen zelf die nog steeds te weinig support ontvangen? Dat is nu precies het soort misverstand waarvoor deze site bestaat. Het feit dat de één het moeilijk heeft, zegt niets over wat de ander moeilijk vindt. Iets moeilijk vinden of er anders over denken is ook iets heel anders dan ergens schuldig aan zijn of de ander afwijzen.
Het zal misschien niet altijd lukken, of voor iedereen overtuigend zijn, maar we proberen de vragen rondom “trans” van meerdere kanten te bekijken. Dat doen we onder andere door een verklarende woordenlijst te geven die niet vanuit één, maar vanuit twee perspectieven is geschreven.
Ook de naam van deze site verwijst naar die twee perspectieven. Veel (jong)volwassenen die zich anders identificeren zeggen als het ware en soms letterlijk “wen er maar aan”. Het is immers hun eigen keuze. Toch zal degene wie het betreft zelf ook aan dingen moeten wennen. Al was het alleen maar dat de omgeving niet altijd begrip heeft. En daarbij hoeft lang niet altijd sprake te zijn van onwil of kwaadaardigheid.
Tot slot vindt je op deze site ook een contactformulier, artikelen en nuttige links.